Carbonara spagetti (Spaghetti alla Carbonara)
A carbonara spagetti az olasz konyha egyik ikonikus fogása, melyet egyszerűen imádni fogsz.
A selymesen krémes szószban sült pancetta vagy szalonna, parmezán sajt és friss tojás találkozik, hogy egy igazi csemege szülessen. Ez a fogás az olasz gasztronómia egyik legfinomabb darabja, amelyet egyszerűen elkészíthetsz otthon.
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 400 gramm spagetti tészta
- 150 gramm pancetta vagy szalonna, apróra vágva
- 4 tojás
- 100 gramm reszelt parmezán sajt
- 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
- Frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- Friss petrezselyem a tálaláshoz
Előkészítési idő | 15 perc |
---|---|
Elkészítési idő | 15 perc |
Összesen | 30 perc |
Elkészítés
- Kezdjük a spagetti előkészítésével. Forraljunk fel bőségesen sós vizet egy nagy lábasban, majd főzzük a spagettit az al dente állag eléréséig. Közben készítsünk elő egy tálban a szószhoz szükséges hozzávalókat.
- Egy serpenyőben közepes lángon pirítsuk meg a pancetta vagy szalonnát, amíg aranybarna és ropogós nem lesz. Ez adja majd a szósz karakteres ízét és textúráját. Ha elkészült, vegyük le a tűzről, de hagyjunk benne egy kevés zsírt.
- Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat a reszelt parmezán sajttal. Adjuk hozzá a finomra aprított fokhagymát, és ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg. Óvatosan keverjük össze, hogy homogén masszát kapjunk.
- Amikor a spagetti elkészült, szűrjük le, de ne öblítsük le vízzel. Azonnal tegyük át a serpenyőbe a pirított pancettához. Keverjük össze, hogy a tészta megkapja a szalonna ízét.
- Azonnal adjuk hozzá a tojásos-parmezán keveréket a forró spagettire. Azonnal keverjük össze a tésztával, hogy a tojások megszilárduljanak és bevonják a tésztát a selymes szósszal.
- A tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel és frissen őrölt fekete borssal. A carbonara spagettit azonnal tálaljuk, amíg még melegen és frissen élvezhetjük.
Tápanyagtartalom (egy adagban)
- Kalória: 700 kcal
- Szénhidrát: 70 g
- Fehérje: 30 g
- Zsír: 35 g
- Telített zsírsavak: 15 g
- Transzzsírsavak: 0,2 g
- Koleszterin: 200 mg
- Nátrium: 600 mg
- Rost: 4 g
- Cukor: 2 g
Allergének:
- tojás
- tejtermék - parmezán sajt
- szalonna vagy pancetta
A carbonara spagetti elkészítése gyors és egyszerű, és garantáltan lenyűgöző fogást eredményez. Ezzel a recepttel otthon is könnyedén elkészítheted az olasz kulináris élményt, és elvarázsolhatod vele családod és barátaid ízlelőbimbóit. Jó étvágyat kívánok!
Kép forrása: pexels.com