Profiterol - Autentikus olasz desszert recept
A profiterol, az eredeti olasz recept alapján készült, autentikus olasz desszert, amelyet a legjobb olasz édességek között tartanak számon. Ez a finom édesség igazi ízorgia, és könnyedén elkészíthető otthon. A könnyű tészta és a krémes töltelék tökéletes kombinációja így varázsolja meg az ízeket és a szíveket. Próbáld ki ezt a tradicionális olasz édességet, és élvezd a kulináris élményt!
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz)
- 250 ml víz
- 120 g vaj
- 150 g liszt
- 4-5 tojás
- Egy csipet só
- 500 ml habtejszín
- 150 g étcsokoládé (opcionális)
Előkészítési idő | 20 perc |
---|---|
Elkészítési idő | 40 perc |
Összesen | 60 perc |
Elkészítés
- Kezdjük a profiterolok tésztájával. Tegyük fel a vizet és a vajat egy lábasba, majd melegítsük fel közepes lángon, amíg a vaj teljesen felolvad.
- Ezután adjuk hozzá a sót és a lisztet, majd keverjük addig, amíg egy sima tésztát kapunk. Ezt a lépést gyorsan végezzük, hogy a tészta ne hűljön ki túlságosan.
- Vegyük le a lábast a tűzről, majd hagyjuk kihűlni a tésztát néhány percig.
- Egyesével adjuk hozzá a tojásokat a tésztához, és keverjük simára minden tojás hozzáadása után. A tészta állaga könnyű és csillogó lesz.
- Tegyük a tésztát egy habzsákba vagy fagyisütő tasakba, majd nyomjunk belőle kis pogácsa alakú adagokat egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Tegyük be a tepsit előmelegített sütőbe (180°C) és süsd kb. 25-30 percig, vagy amíg a profiterolok aranybarnák és felfúvódtak.
- Vegyük ki a profiterolokat a sütőből, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni.
- Eközben készítsük el a krémes tölteléket. Verjük fel a habtejszínt, amíg kemény habot nem kapunk.
- Ha szeretnénk, olvasszunk fel egy tálban 150 g étcsokoládét vízgőz felett, majd óvatosan keverjük hozzá a felvert tejszínhez. Ez ad egy csokoládés ízt a tölteléknek.
- Vágjuk fel a profiterolokat félbe, majd kanalazzunk a közepükbe egy adag krémet.
- Az elkészült profiterolokat tálalhatjuk azonnal, vagy hűtőben tárolva is, amíg tálalásig.
A profiterolok tökéletesek önmagukban, vagy akár csokoládéöntettel is tálalhatjuk őket. Ez az autentikus olasz desszert garantáltan elnyeri a vendégek tetszését, és igazi ízorgiát nyújt. Kóstold meg ezt a finomságot, és élvezd a valódi olasz édességek varázsát! Buon appetito!
Különleges öntet és díszítés (opcionális):
Ha szeretnéd fokozni a profiterolok ízét és látványát, készíthetsz hozzájuk egy különleges öntetet és díszítést is. Az alábbiakban megmutatom, hogyan teheted még izgalmasabbá ezt az olasz édességet:
Csokoládéöntet
- Olvassz fel 100 g étcsokoládét vízgőz felett, majd keverd simára.
- Csepegtess egy kis mértékben a csokoládéöntetből a profiterolokra.
Meggyöntet
- Főzz össze 200 g meggyet 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál vízzel, amíg sűrűsödik.
- Turmixold vagy pépesítsd össze a meggyet, majd szűrd le, hogy eltávolítsd a magokat.
- Csepegtess egy kis mértékben a meggyöntetből a profiterolokra.
Tejszínhab díszítés
- Verj fel 200 ml tejszínt habbá, majd töltsd habzsákba vagy tasakba.
- Díszítsd a profiterolok tetejét a tejszínhabbal.
Ezekkel az extra öntetekkel és díszítésekkel tovább emelheted a profiterolok ízélményét és látványát. Válassz kedvedre, vagy készítsd el mindegyiket, hogy mindenki megtalálja a kedvenc változatát. Az autentikus olasz profiterolok így válnak igazán különlegessé és felejthetetlenné. Merülj el az olasz édességek világában, és élvezd a desszert különleges pillanatait! Buon appetito!
Tápanyagtartalom (egy adagban)
Profiterolok (1 darabhoz)
- Kalória: 80 kcal
- Szénhidrát: 8 g
- Fehérje: 2 g
- Zsír: 7 g
- Telített zsírsavak: 7 g
- Transzzsírsavak: 0 g
- Koleszterin: 190 mg
- Nátrium: 200 mg
- Rost: 2 g
- Cukor: 2 g
Krémes töltelék (1 adaghoz, ha a csokoládét hozzáadjuk)
- Kalória: 150 kcal
- Szénhidrát: 10 g
- Fehérje: 2 g
- Zsír: 8 g
- Telített zsírsavak: 7 g
- Transzzsírsavak: 0 g
- Koleszterin: 0 mg
- Nátrium: 200 mg
- Rost: 0.2 g
- Cukor: 6 g
Allergének:
- liszt
- tojás
Ezzel a bővített profiterol recepttel most már tényleg minden szükséges információt megtalálsz, hogy elkészítsd ezt a tradicionális olasz édességet. Remélem, hogy élvezettel fogod készíteni és fogyasztani ezeket a mennyei finomságokat! Buon appetito és jó sütögetést!
Kép forrása: pexels.com
1 hozzászólás
Edina szerint:
2023. 07. 11. 17:55
Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet! Imádom ezt az édességet, biztos, hogy el fogom készíteni!
Válasz