Profiterol - Autentikus olasz desszert recept

Megosztás -

Profiterol - Autentikus olasz desszert recept

A profiterol, az eredeti olasz recept alapján készült, autentikus olasz desszert, amelyet a legjobb olasz édességek között tartanak számon. Ez a finom édesség igazi ízorgia, és könnyedén elkészíthető otthon. A könnyű tészta és a krémes töltelék tökéletes kombinációja így varázsolja meg az ízeket és a szíveket. Próbáld ki ezt a tradicionális olasz édességet, és élvezd a kulináris élményt!

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz)

  • 250 ml víz
  • 120 g vaj
  • 150 g liszt
  • 4-5 tojás
  • Egy csipet
  • 500 ml habtejszín
  • 150 g étcsokoládé (opcionális)
Előkészítési idő 20 perc
Elkészítési idő 40 perc
Összesen 60 perc

Elkészítés

  1. Kezdjük a profiterolok tésztájával. Tegyük fel a vizet és a vajat egy lábasba, majd melegítsük fel közepes lángon, amíg a vaj teljesen felolvad.
  2. Ezután adjuk hozzá a sót és a lisztet, majd keverjük addig, amíg egy sima tésztát kapunk. Ezt a lépést gyorsan végezzük, hogy a tészta ne hűljön ki túlságosan.
  3. Vegyük le a lábast a tűzről, majd hagyjuk kihűlni a tésztát néhány percig.
  4. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat a tésztához, és keverjük simára minden tojás hozzáadása után. A tészta állaga könnyű és csillogó lesz.
  5. Tegyük a tésztát egy habzsákba vagy fagyisütő tasakba, majd nyomjunk belőle kis pogácsa alakú adagokat egy sütőpapírral bélelt tepsire.
  6. Tegyük be a tepsit előmelegített sütőbe (180°C) és süsd kb. 25-30 percig, vagy amíg a profiterolok aranybarnák és felfúvódtak.
  7. Vegyük ki a profiterolokat a sütőből, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni.
  8. Eközben készítsük el a krémes tölteléket. Verjük fel a habtejszínt, amíg kemény habot nem kapunk.
  9. Ha szeretnénk, olvasszunk fel egy tálban 150 g étcsokoládét vízgőz felett, majd óvatosan keverjük hozzá a felvert tejszínhez. Ez ad egy csokoládés ízt a tölteléknek.
  10. Vágjuk fel a profiterolokat félbe, majd kanalazzunk a közepükbe egy adag krémet.
  11. Az elkészült profiterolokat tálalhatjuk azonnal, vagy hűtőben tárolva is, amíg tálalásig.

A profiterolok tökéletesek önmagukban, vagy akár csokoládéöntettel is tálalhatjuk őket. Ez az autentikus olasz desszert garantáltan elnyeri a vendégek tetszését, és igazi ízorgiát nyújt. Kóstold meg ezt a finomságot, és élvezd a valódi olasz édességek varázsát! Buon appetito!

Különleges öntet és díszítés (opcionális):

Ha szeretnéd fokozni a profiterolok ízét és látványát, készíthetsz hozzájuk egy különleges öntetet és díszítést is. Az alábbiakban megmutatom, hogyan teheted még izgalmasabbá ezt az olasz édességet:

Csokoládéöntet

  • Olvassz fel 100 g étcsokoládét vízgőz felett, majd keverd simára.
  • Csepegtess egy kis mértékben a csokoládéöntetből a profiterolokra.

Meggyöntet

  • Főzz össze 200 g meggyet 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál vízzel, amíg sűrűsödik.
  • Turmixold vagy pépesítsd össze a meggyet, majd szűrd le, hogy eltávolítsd a magokat.
  • Csepegtess egy kis mértékben a meggyöntetből a profiterolokra.

Tejszínhab díszítés

  • Verj fel 200 ml tejszínt habbá, majd töltsd habzsákba vagy tasakba.
  • Díszítsd a profiterolok tetejét a tejszínhabbal.

Ezekkel az extra öntetekkel és díszítésekkel tovább emelheted a profiterolok ízélményét és látványát. Válassz kedvedre, vagy készítsd el mindegyiket, hogy mindenki megtalálja a kedvenc változatát. Az autentikus olasz profiterolok így válnak igazán különlegessé és felejthetetlenné. Merülj el az olasz édességek világában, és élvezd a desszert különleges pillanatait! Buon appetito!

Tápanyagtartalom (egy adagban)

Profiterolok (1 darabhoz)

  • Kalória: 80 kcal
  • Szénhidrát: 8 g
  • Fehérje: 2 g
  • Zsír: 7 g
  • Telített zsírsavak: 7 g
  • Transzzsírsavak: 0 g
  • Koleszterin: 190 mg
  • Nátrium: 200 mg
  • Rost: 2 g
  • Cukor: 2 g

Krémes töltelék (1 adaghoz, ha a csokoládét hozzáadjuk)

  • Kalória: 150 kcal
  • Szénhidrát: 10 g
  • Fehérje: 2 g
  • Zsír: 8 g
  • Telített zsírsavak: 7 g
  • Transzzsírsavak: 0 g
  • Koleszterin: 0 mg
  • Nátrium: 200 mg
  • Rost: 0.2 g
  • Cukor: 6 g

Allergének:

  • liszt
  • tojás

Ezzel a bővített profiterol recepttel most már tényleg minden szükséges információt megtalálsz, hogy elkészítsd ezt a tradicionális olasz édességet. Remélem, hogy élvezettel fogod készíteni és fogyasztani ezeket a mennyei finomságokat! Buon appetito és jó sütögetést!

Kép forrása: pexels.com

1 hozzászólás
  • Edina szerint:

    2023. 07. 11. 17:55

    Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet! Imádom ezt az édességet, biztos, hogy el fogom készíteni!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés

Legutóbbi hozzászólások

Kategóriák

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.