Egyszerű rizottó (Risotto semplice)
Készítsd el az ízletes és krémes Rizottót ezzel a klasszikus olasz recepttel. Ez az ikonikus étel a rizs tökéletes párosítása friss zöldségekkel, ízesítőkkel és a sajtok gazdag ízével. A rizottó elkészítése egy igazi gasztronómiai élmény, amely garantáltan elvarázsolja az ízlelőbimbókat. Lépj be az olasz konyha világába és készítsd el otthon ezt a fantasztikus fogást, amely tökéletes választás lehet egy ízletes vacsora vagy különleges alkalom során.
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 320 g Arborio rizs
- 1 liter zöldségalaplé
- 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 60 ml száraz fehérbor
- 60 g reszelt parmezán sajt
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Előkészítési idő | 10 perc |
---|---|
Elkészítési idő | 40 perc |
Összesen | 50 perc |
Elkészítés
- Egy lábasban melegítsük fel a zöldségalaplevet, és tartsuk melegen.
- Egy másik lábasban melegítsük fel az olívaolajat és a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd pároljuk üvegesre.
- Adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk 1-2 percig, amíg áttetszővé válik.
- Öntsük hozzá a fehérbort, és főzzük, amíg teljesen elpárolog.
- Kisebb adagokban adjuk hozzá a meleg zöldségalaplevet a rizshez. Főzzük lassú tűzön, és keverjük folyamatosan, amíg a rizs felszívja a levet.
- Ismételjük meg ezt a lépést addig, amíg a rizs megpuhul, de még kissé harapható marad.
- Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a reszelt parmezán sajtot. Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal.
- Hagyjuk pihenni néhány percig, majd tálaljuk melegen. Díszíthetjük friss petrezselyemmel vagy reszelt parmezánnal.
Tápanyagtartalom (egy adagban)
- Kalória: 500 kcal
- Szénhidrát: 60 g
- Fehérje: 12 g
- Zsír: 25 g
- Telített zsírsavak: 10 g
- Transzzsírsavak: 0 g
- Koleszterin: 35 mg
- Nátrium: 700 mg
- Rost: 2 g
- Cukor: 2 g
Kóstold meg ezt az olasz ínyencséget, és élvezd a gazdag ízeket és a selymes textúrát! Buon appetito!
Kép forrása: Image by stockking on Freepik