Egyszerű marha Carpaccio
A Carpaccio egy klasszikus olasz előétel, amelynek története 1963-ra nyúlik vissza, amikor Giuseppe Cipriani, a híres velencei Harry's Bar alapítója először készítette el ezt az ételt. Eredetileg Amalia Nani Mocenigo grófnő számára alkotta meg, miután megtudta, hogy az orvosok nyers hús fogyasztását javasolták neki. A carpaccio alapját a "carne cruda all'albese" nevű piemonti fogás adta. Az étel nevét Vittore Carpaccio velencei festő után kapta, akinek munkái ismertek voltak jellegzetes vörös és fehér tónusaikról, ami a carpaccio színeit idézi. Azóta a carpaccio világszerte népszerűvé vált, sokféle változatban elkészítve, de mindig megőrizve az eredeti eleganciáját és egyszerűségét.
Hozzávalók (4 személyre)
- 300 g vékonyra szeletelt nyers marhahús
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 citrom leve
- 50 g frissen reszelt parmezán sajt
- Só és frissen őrölt fekete bors
- Friss rukkola a tálaláshoz
Előkészítési idő | 15 perc |
---|---|
Elkészítési idő | 5 perc |
Összesen | 20 perc |
Elkészítés
- Tegyük a marhahús a fagyasztóba 30 percre, hogy könnyebb legyen vékonyan felszeletelni.
- Vágjuk a húst nagyon vékony szeletekre, majd helyezzük őket a tányérokon.
- Csepegtessük az olívaolajat és a citromlevet a hússzeletekre.
- Szórjuk meg sóval, borssal és a frissen reszelt parmezán sajttal.
- Tálaláskor díszítsük friss rukkolalevelekkel.
Tippek
- Használjunk jó minőségű, friss marhaúst a legjobb eredmény érdekében.
- A húst nagyon éles késsel szeleteljük, hogy szép, egyenletes szeleteket kapjunk.
- Ne hagyjuk sokáig állni a húst a citromlével, mert elkezdhet "főni".
Tápanyagtartalom (egy adagban)
- Kalória: 200 kcal
- Szénhidrát: 1 g
- Fehérje: 20 g
- Zsír: 12 g
- Telített zsírsavak: 4 g
- Koleszterin: 40 mg
- Nátrium: 80 mg
Allergének:
- Tejtermékek: Parmezán sajt.
- Hús: Azok számára, akik érzékenyek a nyers húsra.
A Carpaccio elegáns, könnyű és ízletes előétel, amely tökéletes kezdete lehet egy olasz étkezésnek. Jó étvágyat!
Buon appetito!
Kép forrása: pexels.com