Fokhagymás spagetti (Aglio e olio)

Megosztás -

Fokhagymás spagetti (Aglio e olio)

Az aglio e olio, vagyis a fokhagymás, olíva olajos spagetti tészta egy egyszerű, szaftos, de annál finomabb olasz étel. Az egyszerű és nagyszerű hétköznapi vagy akár baráti vacsora recept mindössze négy összetevőből áll, de a lényeg a megfelelő elkészítésben rejlik.

Hozzávalók (2 adaghoz)

  • 400 g spagetti
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl olívaolaj
  • fekete bors
  • (opcionális) 1/2 teáskanál chilipehely
  • (opcionális) 1/2 csokor apróra vágott petrezselyem
Előkészítési idő 5 perc
Elkészítési idő 15 perc
Összesen 20 perc

Elkészítés

  1. Kezdjük a spagetti előkészítésével. Forraljunk fel bőségesen sós vizet egy nagy lábasban, majd főzzük a spagettit az al dente állag eléréséig.
  2. Közben aprítsuk fel a fokhagymát.
  3. Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat.
  4. Tegyük a fokhagymát az olajba, és közepes lángon pirítsuk 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz.
  5. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a sót, a borsot és a chilipelyhet (amennyiben erőteljesebb ízélményt szeretnénk).
  6. Csepegtessünk a spagettire egy kevés főzővizet, és keverjük össze.
  7. Tálalhatjuk azonnal, megszórva apróra vágott petrezselyemmel.

Tippek

  • A fokhagymát ne süssük túl, különben keserű lesz.
  • Adjunk hozzá több chilipelyhet, így lesz igazán pikáns fokhagymás spagetti ebből ez egyszerű olasz ételből.
  • A petrezselyem helyett használhatunk más zöldfűszereket is, például bazsalikomot vagy oregánót.

Tápanyagtartalom (egy adagban)

  • Kalória: 464 kcal
  • Szénhidrát: 75 g
  • Fehérje: 13 g
  • Zsír: 23 g
  • Telített zsírsavak: 4 g
  • Transzzsírsavak: 0 g
  • Koleszterin: 0 mg
  • Nátrium: 437 mg
  • Rost: 3 g
  • Cukor: 0 g

Allergének:

Az aglio e olio alapvetően allergénmentes étel, de a következő allergéneket tartalmazhatja.

  • Glutén: A tészta glutént tartalmazhat.
  • Tojás: A tészta tojást tartalmazhat.
  • Fokhagyma: A fokhagyma keresztallergén lehet a mogyoró és a diófélékkel szemben.

Az aglio e olio egy klasszikus olasz tésztaétel, amely egyszerű, mégis kifinomult ízvilággal rendelkezik. A fokhagyma és az olívaolaj íze tökéletesen harmonizál, és a tészta ropogós állaga teszi igazán különlegessé ezt az ételt.

Ez a fogás tökéletes választás lehet egy gyors és könnyű ebédre vagy vacsorára, de akár egy elegánsabb alkalomra is felszolgálható.

Buon appetito!

Kép forrása: pexels.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés

Legutóbbi hozzászólások

Kategóriák

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.