Gnocchi pesztó mártással (Gnocchi al Pesto)

Megosztás -

Gnocchi pesztó mártással (Gnocchi al Pesto)

Gnocchi al Pesto egy ízletes és könnyen elkészíthető olasz étel, melynek alapja a friss, krumplival és liszttel készült kis tésztafoltok, a gnocchi. A recept lényege a friss bazsalikomos pesto mártás, ami intenzív zöld ízekkel és aromákkal tölti meg az egész ételt. A gnocchi puha, de kissé rágós textúrája kiválóan összeolvad a pesto krémes és fűszeres ízével. Ez az étel tökéletes választás egy gyors és ízletes vacsorához, amely garantáltan elvarázsolja az egész családot vagy a vendégeket egy ebéd vagy vacsora alkalmával.

Hozzávalók (4 adaghoz)

A gnocchikhoz:

  • 1 kg burgonya
  • 2 tojás
  • 300 g kukoricadara
  • 20 dkg liszt

A pestohoz:

  • 1 csokor bazsalikom
  • 50 g fenyőmag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 g parmezán sajt
  • 100 ml olívaolaj
  • bors

A tálaláshoz:

Előkészítési idő 30 perc
Elkészítési idő 40 perc
Összesen 70 perc

Elkészítés

A gnocchi elkészítése házilag:

  1. A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Még melegen meghámozzuk, és áttörjük egy krumplipürézőn. Sóval ízesítjük.
  2. Hozzáadjuk a tojásokat, a kukoricadarát és a lisztet. Gyúrjuk össze sima tésztává. Ha a tészta túl lágy, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.
  3. A tésztából lisztezett deszkán kb. 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk. A rudakat 1 cm-es darabokra vágjuk.
  4. A gnocchi darabokat egy villa fogain végighúzzuk, hogy bordázott felületük legyen.
  5. Lobogó, sós vízben kifőzzük a gnocchikat. Amikor feljönnek a víz felszínére, még 1-2 percig főzzük őket.

Egyszerű pesto (pesztó) recept elkészítése házilag:

  1. A bazsalikomleveleket megmossuk, lecsepegtetjük. A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítjuk.
  2. A bazsalikomleveleket, a fenyőmagot, a fokhagymagerezdeket, a parmezán sajtot és az olívaolajat egy mozsárban összetörjük. Sóval és borssal ízesítjük.
  3. A kifőtt gnocchikat leszűrjük, és a pesto mártással összeforgatjuk.

Tálaláskor parmezán sajttal és friss bazsalikomlevéllel díszítjük.

Tippek

  • A gnocchikat elkészíthetjük előre is, és lefagyaszthatjuk. Felhasználás előtt fagyasztott állapotban tegyük a lobogó vízbe.
  • A pesto helyett más szószt is használhatunk a gnocchikhoz, például paradicsomszószt vagy vajas-salátás szószt.
  • A gnocchikat csirkehússal, kolbásszal vagy zöldségekkel is tálalhatjuk.

Allergének:

A Gnocchi al Pesto receptben szereplő hozzávalók alapján a következő allergének szerepelhetnek:

  • Glutén: A gnocchi tészta lisztet tartalmaz, ami gluténes gabona. Ha Ön gluténérzékeny vagy celiákia beteg, akkor gluténmentes lisztet kell használnia a gnocchi elkészítéséhez.
  • Tojás: A gnocchi tészta tojást is tartalmaz. Ha Ön tojásallergiás, akkor tojásmentes alternatívát kell használnia a gnocchi elkészítéséhez.
  • Fenyőmag: A pesto fenyőmagot tartalmaz. A fenyőmag allergént jelenthet egyesek számára. Ha Ön allergiás a fenyőmagra, akkor diófélék, mandula, vagy napraforgómag is használható a pesto elkészítéséhez.
  • Parmezán sajt: A pesto és a gnocchi tálalásához parmezán sajtot használnak. A parmezán sajt tejtermék, ami allergént jelenthet egyesek számára. Ha Ön tejallergiás, akkor tejmentes alternatívát kell használnia a parmezán sajt helyett.

Tápanyagtartalom (egy adagban)

  • Kalória: 120 kcal
  • Szénhidrát: 20 g
  • Fehérje: 3 g
  • Zsír: 5 g
  • Telített zsírsavak: 1 g
  • Koleszterin: 0 mg
  • Nátrium: 400 mg

A Gnocchi al Pesto egy finom és ízletes étel, amely tökéletes ebédre vagy vacsorára. A recept egyszerűen elkészíthető, és a hozzávalók könnyen beszerezhetők.

Buon appetito!

Kép forrása: pexels.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés

Legutóbbi hozzászólások

Kategóriák

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.