Olasz tojásleves (Stracciatella)

Megosztás -

Olasz tojásleves (Stracciatella)

A Stracciatella leves egy egyszerű, mégis finom olasz leves, melynek fő összetevői a tojás, a parmezán sajt és a húsleves. A neve a "stracciare" igéből ered, ami "tépni" vagy "rongyosra szaggatni" jelent, utalva a tojás csíkokra, amik a forró levesben megfőnek.

Hozzávalók

  • 1,5 liter csirke alaplé
  • 4 levél bazsalikom
  • 4 szál petrezselyem
  • 4 tojás (nagyobb)
  • 75 g parmezán sajt (finomra reszelve)
  • Só ízlés szerint
  • 1 csipet bors (frissen őrölt)
Előkészítési idő 5 perc
Elkészítési idő 15 perc
Összesen 20 perc

Elkészítés

  1. Forraljuk fel a csirke alaplevet egy lábasban.
  2. Aprítsuk fel finomra a bazsalikomot és a petrezselymet.
  3. Egy tálban keverjük össze a tojásokat a parmezán sajttal, a sóval és a borssal.
  4. Csorgassuk vékony sugárban a tojásos keveréket a forró levesbe, miközben folyamatosan keverjük egy habverővel.
  5. Főzzük 1-2 percig, amíg a tojás meg nem fő, de még puha és krémes marad.
  6. Tálaljuk melegen a friss bazsalikommal és petrezselyemmel díszítve.

Tippek

  • A tojás csíkok méretének szabályozásához használhatunk szitát is a csorgatáshoz.
  • Ha nem szeretjük a parmezán sajtot, helyettesíthetjük pecorino romano sajttal is.
  • A levest pirított kenyérrel vagy grissinivel is tálalhatjuk.

Tápanyagtartalom (egy adagban)

  • Kalória: 250 kcal
  • Szénhidrát: 10 g
  • Fehérje: 15 g
  • Zsír: 18 g
  • Telített zsírsavak: 8 g
  • Transzzsírsavak: 0 g
  • Koleszterin: 300 mg
  • Nátrium: 600 mg
  • Rost: 2 g
  • Cukor: 2 g

Allergének

Az aglio e olio alapvetően allergénmentes étel, de a következő allergéneket tartalmazhatja.

  • Tojás: A recept tojást tartalmaz, ami a leggyakoribb ételallergiák egyike. Ha tojásallergiája van, ne fogyassza ezt a levest. Helyettesítheti a tojást tojásmentes alternatívával, mint például a tofu vagy a lenmag.
  • Tejtermékek: A recept parmezán sajtot tartalmaz, ami tejtermék. Ha tejallergiája vagy tejintoleranciája van, ne fogyassza ezt a levest. Helyettesítheti a parmezán sajtot tejmentes alternatívával, mint például a táplálóélesztő vagy a diófélék.
  • Glutén: A receptben szereplő összetevők nem tartalmaznak glutént, így a leves gluténmentes. Azonban, ha gluténérzékenysége van, győződjön meg róla, hogy a használt csirke alaplé nem tartalmaz glutént.
  • Egyéb allergének: A receptben szereplő bazsalikom és petrezselyem általában nem okoz allergiát, de ritka esetekben allergiás reakciót válthatnak ki.

A Stracciatella leves egyszerűségében rejlik a nagyszerűség. A friss alapanyagok, a tojás finom íze és a parmezán sajt sós-savanyú harmoniája egy olyan levest eredményez, ami bármelyik olasz nagymama büszkeségére válhatna. A leves zamatos húslevesalapja nemcsak finom, de remek alapot nyújt a tojás és a sajt ízeinek kibontakozásához. A leves elkészítése gyors és egyszerű, így ideális egy forró vacsorára vagy ebédre.

A Stracciatella leves nem csak finom, de tápláló is. A tojás kiváló fehérjeforrás, a parmezán sajt pedig kalciumot és vitaminokat is tartalmaz. A levesben lévő zöldségek pedig vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok.

Ezt a levest bármikor elkészíthetjük, akár hétköznapokon, akár különleges alkalmakkor. A Stracciatella leves tökéletes választás, ha egy finom, tápláló és könnyen elkészíthető ételt keresünk.

Buon appetito!

Kép forrása: Mummy is Cooking

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés

Legutóbbi hozzászólások

Kategóriák

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.