Tiramisu eredeti olasz recept alapján

Megosztás -

Tiramisu eredeti olasz recept alapján

A tiramisu egy olasz desszert, amely a 1970-es években vált ismertté. A pontos eredete a Veneto régióban, Treviso városában található Le Beccherie étteremhez kötődik, amely Trevisoban található. Az étterem tulajdonosa, Ado Campeol és felesége, Alba di Pillo, valamint a séf, Roberto Linguanotto dolgoztak ki egy olyan desszertet, amely egyszerre édes és pikáns, és amely az olasz konyha tradicionális ízeit tükrözi.

Hozzávalók

  • 500 g mascarpone
  • 6 tojás
  • 250 g cukor
  • 6 adag erős kávé
  • Kakaópor
  • 30 db babapiskóta

Az eredeti tiramisu alaprecept kétszeres mennyiséggel számol, így amennyiben nagyobb adagban szeretnénk elkészíteni duplázzuk meg a hozzávalók mennyiségét.

Előkészítési idő 20 perc
Elkészítési idő 30 perc
Összesen 50 perc

Elkészítés

  1. A tojásokat kettéválasztjuk.
  2. A tojássárgáját a cukor felével habosra kikeverjük.
  3. Hozzáadjuk a mascarponét, és addig keverjük, míg sima és kissé habos krémet kapunk.
  4. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.
  5. Óvatosan hozzákeverjük a mascarponés krémhez.
  6. A babapiskótákat egyenként belemártjuk a kávéba, és egy tálba egymás mellé leterítjük őket.
  7. Erre a rétegre kenjük rá a mascarponekrém felét, és szórjuk meg a tetejét a kakaóporral.
  8. A következő rétegben a babapiskóták merőlegesen legyenek az alsó réteg piskótáira.
  9. Következik a mascarponekrém másik fele és megint a kakaópor.
  10. A tiramisú tetejét fedje be teljesen a kakaópor.
  11. Tegyük a tálat 2-3 órára hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.

Tippek

  • A babapiskótákat csak rövid ideig áztassuk a kávéba, hogy ne váljanak vizessé.
  • Az elkészült tiramisut legalább 2-3 órára hűtőszekrénybe tegyük, hogy az ízek összeérjenek.
  • Tálaláskor szórjuk meg kakaóporral vagy más díszítőelemekkel.

Tápanyagtartalom (egy adagban)

  • Kalória: 250 kcal
  • Szénhidrát: 25 g
  • Fehérje: 10 g
  • Zsír: 15 g
  • Telített zsírsavak: 7 g
  • Transzzsírsavak: 0 g
  • Koleszterin: 100 mg
  • Nátrium: 100 mg
  • Rost: 1 g
  • Cukor: 30 g
  • Allergének:

    Az eredeti tiramisu alap receptben a következő allergének találhatóak:

    • Tojás: A receptben tojássárgája és a tojásfehérje is szerepel.
    • Laktóz: a mascarpone sajt laktózt tartalmaz.
    • Búza: a babapiskóták búzalisztet tartalmaznak.

    A recept allergénmentessé tehető a következő változtatásokkal:

    • Tojásmentes: A tojássárgáját és a tojásfehérjét lágy vagy selymes tofuval, növényi tejszínnel vagy más tojásmentes alternatívával helyettesíthetjük.
    • Laktózmentes: A mascarponét laktózmentes tejszínnel vagy más laktózmentes alternatívával helyettesíthetjük.
    • Búzamentes: A tiramisu elkészítésénél a babapiskótákat gluténmentes piskótákkal helyettesíthetjük.

    Ezek a változtatások segítenek megőrizni a recept eredeti ízét, miközben biztonságosan fogyaszthatóvá teszik az allergénekkel szemben érzékeny vagy allergiás személyek számára.

    Tiramisu recept változatok

    A tiramisut számos különböző változatban készítik. A leggyakoribb változtatások a következők:

    • Kávé helyett más italokkal is készíthető, például teával, csokoládéitallal vagy például Amereto, Limoncello likörrel vagy Ír krémlikőrrel.
    • A mascarponét más sajtokkal is helyettesíthetjük, például ricotta sajttal vagy tejszínhabbal, túróval.
    • A kakaópor helyett elkészíthetjük például fahéjjal, vaníliával vagy őrölt kávéval.
    • Az összetevőket változtathatjuk egyéni izlésünk szerint így készülhet tiramisu ahogy én szeretem recept szerint is. Ilyen változatok lehetnek:
      • Csokoládés vagy másnéven csokis tiramisu
      • Epres tiramisu
      • Banános tiramisu
      • Áfonyás tiramisu
      • Áfonyás-citromos tiramisu
      • Málnás tiramisu
      • Narancsos tiramisu

A tiramisu tökéletes desszert egy különleges alkalomra, vagy akár egy hétköznap is.

Buon appetito!

Kép forrása: Pexels.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés

Legutóbbi hozzászólások

Kategóriák

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.