Tiramisu eredeti olasz recept alapján
A tiramisu egy olasz desszert, amely a 1970-es években vált ismertté. A pontos eredete a Veneto régióban, Treviso városában található Le Beccherie étteremhez kötődik, amely Trevisoban található. Az étterem tulajdonosa, Ado Campeol és felesége, Alba di Pillo, valamint a séf, Roberto Linguanotto dolgoztak ki egy olyan desszertet, amely egyszerre édes és pikáns, és amely az olasz konyha tradicionális ízeit tükrözi.
Hozzávalók
- 500 g mascarpone
- 6 tojás
- 250 g cukor
- 6 adag erős kávé
- Kakaópor
- 30 db babapiskóta
Az eredeti tiramisu alaprecept kétszeres mennyiséggel számol, így amennyiben nagyobb adagban szeretnénk elkészíteni duplázzuk meg a hozzávalók mennyiségét.
Előkészítési idő | 20 perc |
---|---|
Elkészítési idő | 30 perc |
Összesen | 50 perc |
Elkészítés
- A tojásokat kettéválasztjuk.
- A tojássárgáját a cukor felével habosra kikeverjük.
- Hozzáadjuk a mascarponét, és addig keverjük, míg sima és kissé habos krémet kapunk.
- A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.
- Óvatosan hozzákeverjük a mascarponés krémhez.
- A babapiskótákat egyenként belemártjuk a kávéba, és egy tálba egymás mellé leterítjük őket.
- Erre a rétegre kenjük rá a mascarponekrém felét, és szórjuk meg a tetejét a kakaóporral.
- A következő rétegben a babapiskóták merőlegesen legyenek az alsó réteg piskótáira.
- Következik a mascarponekrém másik fele és megint a kakaópor.
- A tiramisú tetejét fedje be teljesen a kakaópor.
- Tegyük a tálat 2-3 órára hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.
Tippek
- A babapiskótákat csak rövid ideig áztassuk a kávéba, hogy ne váljanak vizessé.
- Az elkészült tiramisut legalább 2-3 órára hűtőszekrénybe tegyük, hogy az ízek összeérjenek.
- Tálaláskor szórjuk meg kakaóporral vagy más díszítőelemekkel.
Tápanyagtartalom (egy adagban)
- Kalória: 250 kcal
- Szénhidrát: 25 g
- Fehérje: 10 g
- Zsír: 15 g
- Telített zsírsavak: 7 g
- Transzzsírsavak: 0 g
- Koleszterin: 100 mg
- Nátrium: 100 mg
- Rost: 1 g
- Cukor: 30 g
- Tojás: A receptben tojássárgája és a tojásfehérje is szerepel.
- Laktóz: a mascarpone sajt laktózt tartalmaz.
- Búza: a babapiskóták búzalisztet tartalmaznak.
- Tojásmentes: A tojássárgáját és a tojásfehérjét lágy vagy selymes tofuval, növényi tejszínnel vagy más tojásmentes alternatívával helyettesíthetjük.
- Laktózmentes: A mascarponét laktózmentes tejszínnel vagy más laktózmentes alternatívával helyettesíthetjük.
- Búzamentes: A tiramisu elkészítésénél a babapiskótákat gluténmentes piskótákkal helyettesíthetjük.
- Kávé helyett más italokkal is készíthető, például teával, csokoládéitallal vagy például Amereto, Limoncello likörrel vagy Ír krémlikőrrel.
- A mascarponét más sajtokkal is helyettesíthetjük, például ricotta sajttal vagy tejszínhabbal, túróval.
- A kakaópor helyett elkészíthetjük például fahéjjal, vaníliával vagy őrölt kávéval.
- Az összetevőket változtathatjuk egyéni izlésünk szerint így készülhet tiramisu ahogy én szeretem recept szerint is. Ilyen változatok lehetnek:
- Csokoládés vagy másnéven csokis tiramisu
- Epres tiramisu
- Banános tiramisu
- Áfonyás tiramisu
- Áfonyás-citromos tiramisu
- Málnás tiramisu
- Narancsos tiramisu
Allergének:
Az eredeti tiramisu alap receptben a következő allergének találhatóak:
A recept allergénmentessé tehető a következő változtatásokkal:
Ezek a változtatások segítenek megőrizni a recept eredeti ízét, miközben biztonságosan fogyaszthatóvá teszik az allergénekkel szemben érzékeny vagy allergiás személyek számára.
Tiramisu recept változatok
A tiramisut számos különböző változatban készítik. A leggyakoribb változtatások a következők:
A tiramisu tökéletes desszert egy különleges alkalomra, vagy akár egy hétköznap is.
Buon appetito!
Kép forrása: Pexels.com